KM1 2023 inlämnade bilder och resultat

265

Kära fotovänner, se nedan bilder och resultatet för KM1 2023!

 

Resultat och komentarer.

Dommare Inga Nathhorst

Not inför uppgiften. Har svårt att välja bland så många fina bilder. Alla har något att säga mig.
Bild är ett eget mycket spännande språk och som alla sinnen går den först till känslocentrum, inte analyserande hjärnan. Hur vi tolkar bilder är högst personligt och beror på vilka vi är och har lärt oss. Och hjärnan är rationell den rapporterar vad vi redan vet. Den bekräftar våra fördomar. Det vore förödande om vi reagerade på alla löv och gatstenar. Så var öppen men kritisk till vad jag har att säga.

 

Fotograf Kjell Wiklund

Stämningsfull! Lejonets vrål över nejden känns i benmärgen.

Lejonet framträder fint mot en allt djupare bakgrund. Det mjuka men häftigt rosa kvällsljuset rimbelyser man och huvud.
Lejonet sitter lite omotiverat t v i bild. Förmodar att det inte var riskfritt att promenera till en bättre vinkel. Kanske gillar du den okonventionella placeringen? Om inte kunde lite beskärning lite till höger fungera?

Fotograf Peter Hellman

En harmonisk tilltalande bild från en sensommar i skärgården. Min association går till äldre tiders betesholme även om jag inte ser något vatten. Solljuset diffuseras mjukt genom moln och det händer något. Geten klättrar efter föda, står inte bara och hänger.
Bilden är påtagligt välkomponerad. Motivet är kontrasterande vitt och placerat i centrum dit radiala linjer strålar samman. Komplementfärger i bakgrunden, röd ljung och gröna blad, förstärker harmonin.

Fotograf Clas Åberg

Bilden har fler berättande lager. Katterna i den fallfärdiga trädgårdsstolen utstrålar lugn och ro, gemenskap och mänsklig omtanke.

Det framgår av katternas uttryck men också av den tjocka blå kudden som skyddar mot sitsens brutna brädor.
Känns som en behaglig dag, kanske lite kylig. Katterna ligger tätt. Stolen står i halvskugga. Skuggan under stolen är mjuk.

Fotograf Kjell Wiklund

Bilden är spännande. Leoparden vilar bekvämt men är påtagligt aktiv. Ögonen ser ut att ha hittat ett byte, ett hot? Jag blir delaktig, är närvarande i tiden.

Fin kompositionen som ger mig sammanhang och ett rätt betryggande, lagom, avstånd. Bildbedömare rekommenderar ofta att gå närmre. Undrar om det omgivande trädet kunde beskäras lite mer utan att sammanhanget – ett farligt djur i det vilda, högt i ett träd – förloras? Det skulle förstärka mitt intryck.

Fotograf Chris Kreimer

Fängslas av bilden, timingen, kameravinkeln. Örnen är ögonblicket från att fånga sitt byte med en respektinjagande klo.

Bilden känns också minimalistisk, renodlad med perfekt skärpa på örnen.

Fotograf Irina Johansson

Det här är en berättande bild som väcker frågor hos mig. Hundarna är Djur men ingen av dem är speciellt intressanta varken som individ eller del av sammanhanget. Jag är dock inte främmande för att också människor är djur.

Så vad händer, var är vi, när är det – liten mobil talar om modern tid? Kan inte placera klädseln, utklädd eller högaktuell? Jag läser avsked mellan paren.
Varför bryr jag mig? Ukraina troligen.

Kompositionen fungerar bra för mig utom på vänstra sidan. Mannen med ansiktet delvis dolt av en tältpinne bidrar inte. Mobilen som talar om modern tid vill jag behålla.

Fotograf Olle Robin

Ush! En bild som jag lägger märke till och reagerar starkt på.

Mycket välgjord bild, skarp och tydlig. Spindeln är förfärlig. Den ser rejält stor ut. De gröna löven borde vara lugnande. Det hjälper inte.
Och så bryter bilden av genom att utgöra en kontrast mot alla tilltalande skrämmande bilder.

 

Fotograf Fatima Holmgren

En fängslande bild som blir ett direkt möte med snöleoparden. En påtaglig närhet med leoparden som inte väjer utan jag får en känsla av att bli en munsbit.

Kompositionen, position, ljuset, skärpa, bakgrund och svartvitt underbygger intrycket av kylslagen fara.

Fotograf Fatima Holmgren

En starkt emotionell bild. Unghunden ser osäker och vädjande på mig. Den verkar brutalt inträngd i ett litet fallfärdigt utrymme. Skjutdörren riskerar att klämma. Tillvaron känns hotande, fattig och rå.

Talande komposition, med ögonen som blickfång, platt och skarp, dämpade färger, har tillräcklig inte överdriven information.