hej, här kommer resultat för KM 4

“Bedömning KM4 – tema Glädje
GENERELL BEDÖMNING
Vi (Frantisek Simak och Andreas Norstedt) har tagit del av de 34 bilder som inskickats till KM4. Vårt generella intryck är att många av bilderna tycks vara fotografernas arkivbilder, vilket innebär att man har letat igenom sina foton och försökt hitta ett foto som passar in på temat Glädje. Detta är naturligtvis inte emot reglerna och vi har inte låtit detta påverka vår bedömning av bilderna, men vi är övertygade om att kopplingen till temat blir mycket tydligare när man går ut och fotograferar i syfte att tolka/illustrera temat. När vi har tittat på de inskickade bilderna har vi dock bedömt hur väl de illustrerar temat.
Vi skulle även vilja beskriva vår syn på en bilds tekniska kvalitet. Vi anser att om bildens innehåll är starkt, intressant, estetisk eller på annat sätt engagerande, kommer man naturligt ha överseende med eventuella tekniska brister i bilden. Om emellertid innehållet i bilden är intetsägande, ointressant eller oestetisk är bildens enda chans att lämna ett bestående intryck på betraktaren att bilden är tekniskt fulländad. Detta förhållande är naturligtvis inte svart eller vitt, … det är en oändligt nyanserad och till viss del subjektiv skala, men det är bra att ha detta i åtanke när man som fotograf inskickar bilder till en tävling, eller publicerar en bild. Med andra ord, välj aldrig en tråkig bild som dessutom har tekniska brister. Och tvärtom, var inte rädd att tävla med eller publicera en bild som
har tekniska brister, om bilden har ett intressant motiv.

 

UTVALDA BILDER
De 20 % (dock minst sju) bilder vi valt ut som våra favoriter är: 1, 6, 13, 23, 24, 26 och 35.

PRISPALLEN
1. Den bild som vi väljer som vinnarbild är bild ”23_Vi har kul ihop” föreställande två pojkar inlindade i en badhandduk. Motivering: Bra tolkning av temat. Charmig, gullig bild. Bra komposition med en diagonal som löper genom bilden. Möjligen hade bilden blivit ännu
bättre om pojkens händer inte hade kapats av i bildens nedre kant. Vi saknar inte
färgerna, … bilden fungerar bra i svartvitt.
2. Andraplatsen går till bild ”6_Att vara mor” föreställande en kvinna som håller ett spädbarn. Motivering: Vacker komposition. Harmonisk. Känslosam. Inre glädje syns i kvinnans ansikte.Bra utnyttjande av bildytan. Kanske lite för kraftig vinjettering.
3. Tredjeplats går till bild ”13_pa_ kvallen” föreställande en kvinna som hoppar på
Stadsgårdskajen. Motivering: Läckra färger. Spontan känsla i bilden. Oskärpan stör inte. Bra komposition med inramning på ömsom sidor med hjälp av båten och kontorshusen.

KOMMENTARER TILL SAMTLIGA BILDER I BILDNUMMERORDNING
1) Stark komposition. Fint fångat ögonblick. Vi saknar inte färger när kompositionen är så här intressant.


2) Rolig bild. Fin komposition. Bra utnyttjande av bildytan.

4) Inte lika tydlig koppling till temat. Kanske skulle vinna på lite beskärning.


5) Synd med solglasögon eftersom man inte ser personens ögon. För stort skärpedjup gör att bakgrunden stör.


6) Vacker komposition. Harmonisk. Känslosam. Inre glädje syns i kvinnans ansikte. Bra
utnyttjande av bildytan. Kanske lite för kraftig vinjettering.


7) Även om fotografen menar att foto är en glädjekälla för honom/henne, så störs vi av att det är en fotograf i bakgrunden, som inte tillför bilden något. Fin ögonkontakt mellan kvinnorna. Bilden är bra tekniskt, dvs exponering, vitbalans, fokus etcetera.


8) Fint ögonblick. Selfie? Kanske skulle vinna på lite mer kontrast i bildframkallningen.


9) Färgerna ser lite märkliga ut. Finns en del konturer med färgblödning som stör. Lite för
mycket ryggar och skymda ansikten. Varför inte ta bilden från andra sidan?


10) Lite tråkigt, platt ljus. Kompositionen bra. Lampa bredvid örat stör något.


11) Otydlig koppling till temat. Annars bra djup och komposition i bilden.


12) Kompositionen kan förbättras, men vi vet inte exakt hur. Kanske beskära bort himlen.
Annars kul med motljus.


13) Läckra färger. Spontan känsla i bilden. Oskärpan stör inte. Bra komposition med inramning på ömsom sidor med hjälp av båten och kontorshusen.

14) Inte någon självklar koppling till temat. Snapshot från vardagen.


15) Finns en del störande saker i bilden, bl. a svart kabel, avhuggna fötter, blå färgklick i nedre vänstra hörnet. Glada ansiktsuttryck lyfter bilden.


16) Varför lägga fokus på kvinnans ansikte, i stället för på barnets ansikte? Mannan i bakgrunden kan för vissa betraktare upplevas störande, delvis pga. skillnaderna i ljustemperatur och delvis pga. att han sitter och tittar på mobilen. Annars fin koppling till temat.


17) Roligt, charmigt kroppsspråk och ansiktsuttryck hos kvinnan på bilden. Bra resebild, då vi får känslan av att bilden är tagen i samband med utlandsresa.


18) Handskakningsoskärpa stör. Helt ok koppling till temat.


19) Experiment med färger i Photoshop? Lite tveksam koppling till temat glädje. Lite konstig komposition med personen nere till vänster i bild. Borde varit lätt att räta upp horisonten. Ögonlinjen borde inte sammanfalla med horisonten, då det ger obalans i kompositionen.


20) Tekniska problem i bilden. Ser ut att ha fotats med mobilkamera och dessutom beskurits. Mycket färgblödning vid högkontrastkanter. Väldigt tveksam koppling till temat.


21) Bra komposition, även om vi inte tycker att innehållet i bilden är särskilt intressant. Bra
teknisk kvalitet, färger, exponering etcetera.


22) Bilden träffar temat väl. Vi skulle ha velat se mer av skylten med killen då han var barn. Detta kanske skulle kunna ha åstadkommits genom att ta ett par steg bakåt.


23) Bra tolkning av temat. Charmig, gullig bild. Bra komposition med en diagonal som löper genom bilden. Möjligen hade bilden blivit ännu bättre om pojkens händer inte hade kapats av i bildens nedre kant. Vi saknar inte färgerna, … bilden fungerar bra i svartvitt.


24) Kul bild som visar att man kan vara glad även när det regnar (har regnat). Perfekt kontrast mellan den svarta regnponchon och kvinnans ansikte. Bra tekniskt.


25) Kul med gula jackan, gula skosnören och gula glasögonbågarna. I övrigt inte så intressant motiv. Skulle kunna vinna på att beskäras något. Vi anser även att den vita vinjetteringen inte tillför bilden något.


26) Bra bild. Bra komposition. För tanken till sommaren och glädjen som ett barn känner när han/hon leker i vattenspridaren.


27) Bra användande av bildytan. Exponering och färger är bra. Kopplingen till temat är även helt ok.

Glad äldre kvinna

28) Tveksam koppling till temat Glädje. Tolkningen bygger på ett begrepp matglädje, som vi inte är säkra på vad det betyder. Inga av personerna i bilden ser speciellt glada ut. I övrigt inget att klaga på vad gäller det tekniska eller för den delen komposition.


29) Förträffligt användande av bildytan. Genuint ansiktsuttryck och kroppsspråk gör att bilden känns äkta. Bra porträttbild.


30) Kräftskiva/gatufest. Bra djup i bilden. Skulle vara intressant att se om färg hade gjort bilden mer intressant och gladare. Det händer mycket i den här bilden – på gott och ont.


31) Så gott som obefintlig koppling till temat. Ändå rolig idé att fånga sin egen skugga på berget. Finns potential att arbeta vidare med denna idé, som exempel hade fotografen kunna skapa illusionen av att han sitter på en av stenarna. Dock skulle ju inte kopplingen till temat bli bättre.


32) Lite slarvig komposition. Finns stor potential till en bra bild med detta motiv. Dock anser vi att det i denna bild blivit en del störande komponenter. Onödigt att hugga av flickans arm mot högra kanten av bilden. Skulle vara värt att med en längre brännvidd ta en tajtare bild av någon av dansarna, för att få bort en del distraherande bakgrund. Kanske fånga ett ögonblick med mer glädje i ansiktsuttrycket.


33) Vi har svårt att se kopplingen till temat, helt enkelt. Lämnar inget bestående intryck.


34) Lite småförbättringar går säkert att göra, exempelvis räta ut horisonten. Kanske ljusa upp flickans ansikte en aning. I övrigt helt ok komposition. Kanske skulle vara bättre om
ögonlinjen inte sammanfaller med horisontlinjen. Inte supertydlig koppling till temat, men
helt ok.


35) Intressant kontrast mellan kvinnan i vitt och mannen i svart. Bra balans i användningen av bildytan med det dansande paret i förgrunden och suddig dansande man i bakgrunden”.

 

Och Årstabellen med alla resultat: