Daniel Mattisson

1237

Under min tonårstid hade jag en begagnad Pentax-systemkamera och fotograferade främst trollsländor, fjärilar och växter.

Mellan 20 och 40 års ålder blev det mycket resande och då använde jag vanliga kompaktkameror. När jag publicerade bilderna på Facebook började arbetskamraterna säga att jag var duktig på att fotografera och de tipsade även om Instagram, så jag startade där kontot mattisson.photo där bilderna har fått bra respons. Jag framkallar också vissa av mina foton och har dem på väggen hemma eller ger bort dem till släkt och vänner.

För 6-7 år sedan övergick jag till systemkameror igen och nu fotograferar jag mestadels med en Nikon D500. Den har mycket bra autofokus och ger även rätt skarpa bilder vid höga ISO-värden, vilket är bra eftersom jag brukar lämna stativet hemma. Till djur- och fågelfotografering använder jag Nikons telezoom Nikkor 200-500 mm med en konstant bländare på f/5,6. Djur- och fågelbilder kan faktiskt ibland bli snyggare om man zoomar ut lite och inte kommer för tätt inpå.

Jag trivs bäst med att vara ute själv i skog och mark och fotografera. Det är ungefär som att ta en fisketur. Man får en fin och avkopplande naturupplevelse och förhoppningsvis också några vackra bilder att ta med sig hem. Jag brukar gå tyst och sakta på skogsvägar och stanna 15-30 minuter på lämpliga ställen och se om det dyker upp något intressant. Gömsle kanske är att föredra, men jag behöver motionen som promenaden ger och jag får då även möjlighet att ta några landskapsbilder.

Jag gick med i Stockholms Fotoklubb för 1,5 år sedan och har hunnit vara med på flera mycket intressanta och inspirerande föredrag. Något som har varit givande för min del är när vi har kollat på bilder tillsammans på stor projektorduk och då vi även har fått ge synpunkter på hur bilderna kan redigeras i Lightroom. Det har också varit lärorikt att delta i fototävlingar eftersom bilderna ska vara i ett visst format och även ha en passande titel.

För övrigt jobbar jag på ett försäkringsbolag, så fotograferingen har jag som en intressant och lustfylld hobby utan något krav på att den ska inbringa några pengar.

Om ni har någon fråga eller vill lämna feedback är ni varmt välkomna att mejla mig på daniel.mattisson26@gmail.com