Här kommer  kommentarer. 12 valda bilder (röd) varav 2 är favoriter, nr 15 och nr 50
Bild 1 – En pigg bild på en glad vovve som gillar att leka i snö. Fint med snön på nosen och skärpan i pälsen.
Bild 2 – En mycket vintrig bild. Bubblorna är ju perfekta så här i coronatider men verkar inte användas vintertid, då borde ju snön smält bort. Livbojen är en välkommen färgpunkt, kanske hade jag sett lite mer som avviker från färgskalan/motivet.
Bild 3 – Infravärmen är påslagen och det går att ta en utomhusfika mitt i smällkalla vintern. Istapparna hänger dock farligt ovanför den yttre raden bord. Synd att vi inte ser hela ansiktet på personen som fikar vänd mot oss.
Bild 4En mycket stämningsfull vinterbild med vackra dimslöjor. Jag gillar det minimalistiska, less is more.
Bild 5Snön yr om snöskottaren och bakgrunden låter oss ana hur högt upp vi är. Livlinan förstärker intrycket av uppgiftens farlighet. Spännande!
Bild 6Gillar hur den blålila, kalla isen sträcker ut ett finger mot den “varmare” gulgrå. Fin komposition med det svarta åtskiljande partiet i mitten.
Bild 7 – Kung Bores parkeringshus. Mycket vacker isformation till höger om ståldörren.
Bild 8 – Coronakyla och hjärtevärme symboliseras av hänglåset, som som ett tecken på evig trohet förenar grind och grindstolpe.
Bild 9 – Vackert snöig miljöbild över Stadsgården och Fotografiska. En ensam person syns på parkeringen (drönarfotografen?) övriga har det varmt och gott i sina respektive fordon.
Bild 10 – Det finns mycket att upptäcka på vintern, särskilt om man inte sett så mycket av snö tidigare. Man kan hoppa i snön, rulla i den, åka i backar men gärna undersöka dess egenskaper först.
Bild 11Härligt uttryck av skräckblandad förtjusing i barnets ansikte!
Bild 12 – Vintern har gjort bystens hår vitt från att ha varit grått. Den behåller dock sitt stenansikte.
Bild 13 – För mig en lätt obehaglig bild, jag har stor respekt för isar. Med andra ord väcker bilden känslor, det är bra.
Bild 14 – Frostrosor, sol och blå himmel är vackert! Jag kan tänka mig att beskära till höger.
Bild 15Snöanden sitter och inväntar bättre väder. Blir lite nyfiken på rummen som anas bak snöglopet. Plus för färgskala, geometriska former och komposition.
Bild 16 – Övergiven, men gunghästen håller god min i vintersolen. Den vet att det kommer andra tider.
Bild 17 – På väg till gymmet? Med bil kan man vara färdigklädd för gympasset. I coronatider är det bäst att byta om hemma.
Bild 18 – Fina vinterfärger på träd och vass. Diagonaler till höger som bildar en triangel.
Bild 19 – Fint perspektiv, vackert motiv med röd gavel och dito nypon. Synd på oskärpan.
Bild 20 – Grönland, eller vad som finns kvar av det, kommer stilla flytande i en vacker minimalistisk kombination. Lite utfrätt vitt.

Bild 21 – Gillar repetitionen av istappsformationens tre rader. Motivet gör sig bra i svartvitt. Jag hade rätat upp bilden så linjerna blivit horisontella och inte lutat.
Bild 22 – Bra illustration av ett urbant snöoväder. Skulle gärna se någon detalj som poppar, typ en kasse med ett huvud på eller nåt spännande på husväggen.
Bild 23 – Magisk isformation och ett fantastiskt landskap. Har svårt för lutande horisontlinjer dock.
Bild 24Stark bild av utanförskap, med den relativt tunnklädde mannen på bänken och den andre i sin varma bil. Allt medan snöflingorna singlar ner. Hade velat se en variant där bilen kört en liten bit till, i ett mer koncentrerat format. Men bilfronten och den vänstra sidan är fin i kompositionen och inget säger att den föreslagna varianten är bättre.
Bild 25 – Vackert vinterlandskap i, förmodar jag, morgonsol. Gillar att horisonten döljs av dimman och antar att det är trädtopparna på en fjärran ö man skymtar.
Bild 26 – Vilsam komposition i väl balanserat svartvitt. Än så är det långt till vår!
Bild 27 – Vintern är som vackrast när snön ligger kvar på buskar och trädgrenar. Blir nyfiken på spåren, är det en hare som korsar väg med en räv?
Bild 28Stilig i sin enkelhet. Trenne skrattmåsar står på varsitt isflak och filosoferar.
Bild 29En iskall bild i dess bokstavliga bemärkelse. Fotspåren vid isvaken, brrr!
Bild 30 – “Jag har nigit för nymånens skära. Tre ting har jag önskat mig tyst”. Poetisk bild!
Bild 31 – Vackert med den frusna bäcken men jag saknar det lilla extra, detaljen som lyfter bilden.
Bild 32 – Gillar de runda formerna i förgrunden, solens kamp för att hålla sig över molnranden och ön till höger som likt ett skepp stävar mot fjärran.
Bild 33 – Tycker bäst om den högra delen där trossen byter till kätting i linje med stävens underkant. Fin färgskala där.
Bild 34 – Skid-/skoterspåret korsar det öppna landskapet. Det är tyst och stilla sånär som på korpens rop från berget i fonden.
Bild 35 – Isörnen sitter i sin kalla voljär med ryggen mot betraktaren.
Bild 36 – Isande kalla skulpturer från vinterns rike. Genom en lucka ser vi hurdet ljusnar vid horisonten under en vacker himmel i purpur.
Bild 37 – De två bodarna i varsin färgkombination är huvudmotivet och jag hade kanske kapat kanterna. Snyggt hursom.
Bild 38 – Med tanke på temat får man anta att de snusar i vintersol. Borde vara kallt om benen.
Bild 39Kul, fyndig och annorlunda bild. En snöflodhäst med familj möter ett snölejon.
Bild 40 – Den mjukt böljande iskanten i bildens nedre halva gör bilden. Behöver hela himlen vara med? Jag vet inte.
Bild 41 – Uppskattar verkligen när man gör lite annorlunda bilder på ett tema.
Bild 42Enkelt och fint med isrännan som skiftar nyans liksom den intilliggande isen.
Bild 43 – Tungt och mäktigt isfall i förorten. Vinter!
Bild 44 – Fint med snön på de röda bären! Lite mycket luft till vänster.
Bild 45 – Vassa iständer i den vinterkäften! Mäktigt! Beskära främst till vänster?
Bild 46 – Inte många ljusa timmar häruppe, man får se till att hinna hem innan det mörknar. Båthus = sjö. Sjö = röding? Mycket vinter över den här bilden.
Bild 47 – Normal stockholmsvinter. Bilden tycker jag hör till gatufotogenren och här vill jag ju se ansikten, människor framifrån.
Bild 48 – Stockholm från ovan, sedd från norr. Jag älskar kartor och ägnar tid åt att orientera mig. Det tar ett tag innan jag hittar stadshuset och sergelskraporna. Intressant!
Bild 49 – Gräsänder på is i vintersol. Snyggt svartvitt med bra skärpa!
Bild 50Utmärkt med den stora tunga mörka huskolossen mitt i den lätta snön. En gestalt är på väg hem, eller bort. Intressant med den grå fonden. Vatten?
Bild 51Fina skiftningar i vattnet, både horisontellt och vertikalt. Jag gillar att prova med beskärningar. Här hade jag beskurit till en kvadrat (igen), med trädet längs den högra tredjedelslinjen så det ljusa till vänster blir kvar.
Bild 52 – Kul kontrast med den orangea leksakens pigga uppsyn mot det eljest vintergrå.
Bild 53 – Fin svartvit bild med god detaljåtergivning. Inget spår av snö på möblemanget men snösörja under, förbryllande.
Bild 54 – Påminner om koloniområdet nedanför Ringvägen mot Eriksdalsbadet. Sällsynt vackert just vintertid. Lite väl mycket grenar i vägen här.
 
Hälsningar
/Matti
Resultattabell