Stilleben

Stilleben för mig är en relativt ren bild. Det är ett objekt eller fler som antingen hänger samman eller bryter helt med varandra. Men det finns en klar tanke som man kan se, som gör att man fastnar för det man ser och kan dröja sig kvar. Det är ett stilleben för mig.

1. Vardagsbild, mitt i lunchen – känns för överexponerad och för hög iso. Mycket brus. Rekommendation att kolla inställningarna, jobba med kortare skärpedjup – eller stativ för mindre brus.

2. Rostiga möljkannor (?) – i en annan miljö med en annan ljussättning skulle dess varit väldigt snygga. Här lyfts de inte fram som de skulle kunnat göra. Känns också lite oskarpa (kan vara min skärm eller mina glasögon också)

3. Röda bär mot murgröna. Snyggt med snön som detalj. Ren bild. Bra skärpa, snygg bild.

4. Upp o nedvända krus – Krus är alltid snygga här fungerar miljön bra, skulle gärna sett symmetri i avståndet mellan krusen, samt en aning mörkare.

5. Vass med spegling – kul fångat – ser ut som lampor – vet inte om det är fläckar på sensorn eller om det är prickar i vattnet. Om det är smuts på sensorn går det ju ganska lätt att klona bort. Annars bra sett. O bra fångat.

6. Blommor i vas. Kliv ett steg tillbaka och få lite luft runt objektet som ska avbildas. Eller gå ännu närmre för att beskära det hårdare. Här blir det varken det ena eller andra. Kan tyckas den är lite ljus i kontrasten. Tanken är bra.

7. Vardag – zoom möte – vardag och väldigt tidstypiskt. Som dokumentärbild för att spegla sin tid är den klockren – känner inte riktigt Stilleben i bilden. Konstruktivt hade jag kanske testat en annan vinkel för att beskära skärmen mer hitta ett mer spännande bildspråk för samma bild

8. Ärtsoppa med punsch – även här tänker jag att flaskan kanske skulle fått vara med hela flaskan o inte bara nederdelen. Hade kanske jobbat med längre skärpedjup så glaset blivit skarpt med.

Bra val av tyg som allt står på.

9. Glas skulpturer – en annan bakgrund hade lyft bilden – (rekommendation för den här typen av bild när det finns bra naturligt ljus (det här är ju min åsikt och jag vet inte om det går att göra men tanken är så här) – öppna gardinerna – ställ ett litet bord eller om glasbordet är ett litet bord – vid fönstret – sätt ett stort pappersark bakom bordet och fota med det infallande dagsljuset på skulpturerna – styr mängden ljus för att skapa ett spännande ljus

10. Rött och vitt – helt underbar i all sin enkelhet. Hade kanske dragit ner på högdager lite. Men kanon i sitt utförande

11. Sten i vatten – vid första anblicken trodde jag att det var en groda där det gröna i vattnet var ben. Kul när en bild kan lura hjärnan. Hade kanske testa en annan vinkel om det gått. Gått närmre eller backat lite till.

12. Tunna och säck – fantastiskt miljö och underbart ljus. Hade dock beskurit den där väggen går in. Återigen det är min åsikt. Det är jättefin i övrigt.

13. Lemons – en underbar Optisk illusion – står vasen upp eller inte. En blandning av målat och verkligt. Bra fotat mycket bra fotat. Gillar det skarpt.

14. Körsbär på marmor. Fin bild – men för att skapa lite mer spänning i bilden hade man kanske kunnat plocka bort ett några bär, samt kanske testat en anna vinkel.

Klarbär på marmorbord

15. Tomma burkar i skogen – om det såg ut så här där det fotograferades – o man ville visa hur det såg ut – absolut – men den känns mest rörig. Den ställer mer frågor än svar. Vad gör stolen och pallen ute i skogen? Är det någon som städat i skogen o ställt tomburkarna där för att hämta en större påse att slänga skräpet i. Förädla/förenkla bilden. Färre delar – bara en pall o ingen stock då hade det kanske fungerat. Men som den är så är det mer obegriplig än något annat.

16. Böcker på bord. Fotat i en annan vinkel – ner i höjd med bordet och utan äpple tror jag den hade lyft.

17. Kiwi i grönt ljus. Här frågade jag mig – varför grönt ljus? Hade testat att lägga skärpan loch ljuset på den första kiwin och låtit ljuskällan vara smalare ( tejpa för lampan med pappersskiva) för ett skapa mer spänning. O kanske inte haft grönt ljus.

18. Olof Lindström – fint smide – det känns som det saknas riktig skärpa i bilden – fint motiv men för att fokusera på motivet hade det kanske behövts en mörkare bakgrund.

19. Äpplen – Bra i all sin enkelhet. Bra skärpa och föredömligt kort skärpedjup. För att göra den bättre – ja en variant är att testa negative space ( där det fotograferade objektet tar mindre plats och tomrum tar större plats) det kan skapa en högre spänning i bilden.

20. Paprikor – Gillar enkelheten i bilden. Gillar det livfulla i paprikorna. Det blir en fin harmoni i bilden. Att testa en variant är Negative space där det fotograferade objektet tar mindre plats och tomrum tar större plats) det kan skapa en högre spänning i bilden.

21. Rosa rosor i vas. – Gillar tanken och det är fina blommor – men jag tror det hade lyft bilden med en renare bakgrund och inte vas i bakgrunden. Ett tips är att försöka ljusa upp mitten av blomman bara lite så lyfter blomman

22. Svamp och stock – fin naturbild – hade dock testa en annan vinkel – eller beskurit den hårdare det saknas lite spänning i bilden. Så antingen gå närmre och fota svamparna närmare med stocken/pinnen som bakgrund eller testa en annan vinkel /ställ pinnen/stocken upp och fota uppifrån.

23.Apelsiner – ett bra motiv och bra tanke – men testa annan plats och annat ljus. Gå ner i på huk och fota en annan vinkel. Använd skärbrädan o kniven i bilden igen men på annan plats.

24. Fönster och bord – fint infallande ljus och stillsam bild. Hade testa att beskära den i fönstrets övre vänstra hörn och låtit mörkret i högre nedre kanten vara kvar. Kanske lättat upp ljuset på de detaljer som står på bordet. Annars en stämningsfull bild

25. Alkottar – mer macron något annat. Testa en annan vinkel – ett annat sätt att fota kottarna – kvar på grenen – i motljus eller hängandes i ett snöre. Det blir lite platt som det är på bilden.

26. Fullständigt älskar bilden. Underbart ljus och fina färger. Miljön /korgen och lökarna tillsammans är harmoni. Kan inte säga något annat än fullträff.

27. Matlagning. – en bra tanke – men hade rekommenderat att hälla upp vispgrädden i en skål, börja hacka grönkålen – så att det ser ut som man har börjat laga maten. Det blir en mer inbjudande bild.

28. Sörjande bananer – humor på hög nivå. En fantastiskt rolig idé. Snyggt genomförd. Om jag ska kritisera så hade jag kanske testat ett annat lite mer dramatiskt ljus möjligen.

29. Snäckor – fin bild men testa med att ta bort ett par av snäckorna på bordet. Och att inte ha två höga om varsin sida av den stora snäckan. Tror att en ”medveten obalans” här skulle kunna göra bilden mer spännande. Annars bra ljus.

30. Cyklar – bra sett – men bilden känns brusig – som att det är en kraftig delförstoring. Vet inte om det är så men bruset stör lite. Gick det att komma närmre? Det hade den tjänat på tror jag. Sen vet man ju aldrig om det är möjligt. Men god tanke

31. Munskydd – väldigt dagsaktuellt (hoppas nu att det inte var ngt annat) Hade gärna sett den på ett ansikte. Här blir den ganska platt – även om den är fin så blir det ganska platt.

32. Jättepumpa – fantastisk pumpa och fina färger men hellre backa lite så den får ett sammanhang.

33. Prydnadspumpa och höstlöv – fin tanke – bra färger men på grund av det korta skärpedjupet blir bladen helt ut fokus och bilden tappar spänningen. Så längre skärpedjup .

34. Physalis – fin bild – fina färger – hade plockat bort de två som är helt oklädda (de fria frukterna)

Kanske försökt bygga lite av en högre hög med de andra. Bra i övrigt

35. Undersidan av bro – Gillar metallen och ljuset och reflektionerna i metallen – det enda som stör tycker jag är vågorna från båten som passerat. Hade om möjligt väntat tills vågorna lagt sig.

36. Citrus med reflektion – snygg bild och fina färger – hade kanske testat att plocka bort de lösa bladen och sett hur det sett ut med citrusen liggande ner med bladen som förgrund. Annars bra.

37. Skulptur och blomma – Är bild 29 och 37 tagen på samma ställe eller är det två deltagare som har samma bord? Jag hade plockat bort flöjten – och om möjligt ställt stenägget(?) på trälådan för att höja upp det lite – minskat lite på vinjetteringen så att hela blomman får ljus

38. Jobba hemma – en bild av en vardag som är hemarbete för många. Usb -minnet känns överflödigt i övrigt en bra bild. Hade testat att ta den stående också för att eventuellt få med skärmen . Men bra i övrigt.

 

Alla 38 har fått en kommentar vissa mer än andra –

 

26- Fotograf Barbro Lindh – Den som var absolut min favorit en bild att fastna för och njuta av.

13 -Fotograf Merja Louka – En underbar optisk illusion som även den var en jag fastnade för

20 – Fotograf Olle Robin- underbar i sin enkelthet

12 -Fotograf Barbro Lindh- fantastiskt ljus och fina färger

10 -Fotograf Elizaveta Pronina- underbar bild i all sin enkelhet.

28 – Fotograf Barbro Lindh- Humor – så bra och så rolig.

3 -Fotograf Ulf Schloss- Klassiskt snygg i grönt och rött

 

26 vinnaren-Fotograf Barbro Lindh

13 silver- Fotograf Merja Louka

20 brons- Fotograf Olle Robin

 

Men alla 7 ovan nämnda är riktigt bra bilder.

Mvh

Charlotte Hall

 

Och sist men inte minst här kommer resultattabellen. Barbro Lindh är årets fotograf. Stort Grattis!