Clas Åberg – Månadens fotograf – september 2019

1557

Jag har fotograferat sedan ’barnsben’ med småbildskameror från Agfa, Olympus, Pentax mm, jag har framkallat och förstorat svart/vitt hemma i källaren, motiven var nog mest familjens campingsemestrar, familjehögtider och bilsport och utställningar. Fortsatte semesterfotografera under tonåren och fick en ny fotografitopp när mina barn dök upp i sökaren i på 80-talet, då fortfarande analogt och mest i färg, dvs inget eget mörkrumsarbete längre.
Mitt fotograferade fick nystart med det digitala 2003 med en Canon Ixus 400 och sedan gick det vidare med Canon digitala systemkameror och det gäller än idag. Jag har hållit fast vid Canon och kör idag fullformat mest med EOS RP med lite olika objektiv. Jag har en uppsättning Canon EOS M också som mest används för gatufoto.
Med mer tid till förfogande nu som arbetsfri är fotografi min stora hobby, jag har avverkat högskolekurser i digital bildbehandling och visuell kommunikation och just bildkomposition och kommunikation försöker jag utveckla i mitt fotograferande, tekniken sköter kameran åt mig till stor del.
Fotograferandet domineras idag av gatufotografi (jag är med i Gatufotogruppen), djur och natur, dokumentär och resefoto, jag har (nästan alltid en kamera med mig, det känns inte bra annars).
När jag inte fotograferar själv besöker jag ofta andra fotografers utställningar för att få inspiration och utveckla mig själv. Favoritställen är Galleri Kontrast, Galleri Korn och Fotografiska Stockholm (har årskort där). Jag har själv ställt ut på Fria Fotografers Filial och på Planket och hoppas det blir fler tillfällen framöver.
Mitt fotograferande är stimulerande men också krävande det blir ju en hel del bilder att ta hand om. Jag kör lite egna projekt, dokumenterar vardagslivet i min förort Fruängen och jag följer också bygget av Slussen med kameran så ofta jag kan.
Årets fotoresor har varit till Vietnam, Tallinn och Östergötland (Tiveden) och på programmet i höst står en fotosafari till Zimbabwe/Mana Pools och en tripp till New York, så fler bilder kommer från mig. I år har jag provat på Stockholm fotomaraton, 12 timmar, det fick räcka som premiär för mig.
Clas Åberg
Websida https://www.clasaberg.eu/
Facebook så klart
Instagram Firstclas

 

bbblbbbr
tiveden.jpg
vietnam (1).jpg
vietnam (2).jpg
vietnam (3).jpg
vietnam (4).jpg
vietnam.jpg
gatufoto (10).jpg
gatufoto (12).jpg
gatufoto (2).jpg
gatufoto (3).jpg
gatufoto (4).jpg
gatufoto (5).jpg
gatufoto (6).jpg
gatufoto (7).jpg
gatufoto (8).jpg
gatufoto (9).jpg
gatufoto.jpg
safari (1).jpg
safari (2).jpg
safari (3).jpg
slussen (1).jpg
slussen (2).jpg
slussen.jpg
tallin.jpg
tiveden (1).jpg
tiveden (2).jpg
tiveden (3).jpg
tiveden (4).jpg
tiveden.jpg
vietnam (1).jpg
vietnam (2).jpg
vietnam (3).jpg
vietnam (4).jpg
vietnam.jpg
gatufoto (10).jpg
gatufoto (12).jpg
gatufoto (2).jpg
gatufoto (3).jpg
gatufoto (4).jpg
gatufoto (5).jpg