Ljussättning utomhus och stilleben

2043

Ljussättning utomhus och stilleben

Den 12:e maj hade vi vårt tredje ljussättningsmöte. Temat var framförallt ljussättning utomhus, men vi hade även en gnutta stilleben-fotografering inomhus.

Vi träffades utanför vid Hedvig-Eleonora Kyrka. Solen lyste emellanåt ganska starkt och det var stora kontraster mellan hög- och lågdagrar. Denna typ av ljus är osmickrande och det är svårt att fånga hela det dynamiska omfånget. Bakgrund och blänk i t ex panna kan lätt bli utbrända. Det var med andra ord perfekta förutsättningar för att lära sig ljussättning utomhus!

Att välja en bra plats

Vi experimenterade dels med att välja olika platser för fotograferandet.

DSC_4419-1

Här har Pär flyttat sig från det starka ljuset på trappan och ställt sig i ett hörn av kyrkan. Där fick vi halvskugga och två stora väggar reflekterade ljuset fint. En person som stod ute i direkt soljus med en reflektor kunde sedan addera lite extra ljus på modellen.

 

Att balansera solljuset med reflektor

DSC_4462-1

Reflektorn fungerar även utmärkt ute i solen. Med solen snett bakifrån på den man fotograferar och reflektorn på motsatt sida, kan man balansera skuggor och högdagrar. En trevlig bieffekt är ju också ”glimten i ögat” som uppstår när reflektorn speglas i ögat. Vi jämförde vit, silvrig och guldfärgad reflektor och det är en smaksak vad man föredrar. Motsvarande balansering som görs med reflektor kan också göras med blixt. En fördel kan då vara att den som blir fotograferad slipper utsättas för kontinuerligt ljus.

Diffusorskärm

En mycket intressant sak som Pär visade var en stor diffusor-skärm. Genom att hålla den mellan objektet och solen ändrades det hårda ljuset till ett något svagare, men mycket mer diffuserat ljus. En motsvarande effekt kan ibland fås när solljuset har silats genom ett träds lövverk, en tunn gardin eller tältduk.2013-05-12 at 15-39-34

Stilleben

Efter att ha fotograferat ute i det vackra vädret gick vi in och experimenterade med ett enkelt stilleben. Vi noterade resultatet från olika typer av modifierare, vinklar och avstånd.
DSC_4625

Vi hade väldigt kul när vi fotograferade och det var särskilt intressant att fotografera utomhus när det var knepiga  ljusförutsättningar.

I galleriet här kan ni se ytterligare bilder som Börje och Xiaomei tog under mötet. Titta gärna på bilderna och försök lista ut hur de är tagna.

/Johan