KM1 2018 “Vår tid är nu”

Domarnas favoriter

Anders Källén
Anders Källén Domarnas kommentar: En enkel och "ren" bild som är högaktuell med tanke på den debatt som pågår angående mobilens vara eller inte vara i skolan. Var och en verkar gå i sin "mobilvärld" eller kommunicerar de med varann via mobilerna? Det säjs oxå att mobilen är stressande och vanebildande. Även om de är på "språng" ger den här bilden ändå ett lugnt intryck. Bra beskuren. Svartvitt är ett bra val som gör att eventuella färgstick inte stör. Bra exponerad med fin gråskala
Elizaveta Pronina
Elizaveta Pronina Domarnas Kommentar: En härlig bild fylld av glädje och humor. En bild man blir glad av. Ger upphov till funderingar som: "Det är aldrig för sent att börja med nåt nytt." "Vi blir yngre ju äldre vi blir." Idag är en 70+ lika aktiv som 50+ för ett par decennier sedan. Bra vinkel och komposition. Skulle kunna beskäras i vänsterkant så vattenkannan och "plantan" togs bort.

Alla utvalda bilder

Irina Johansson
Irina Johansson Domarnas kommentar: Papparollen har diskuterats flitigt några år och den här bilden visar hur den har förändrats. Pappa har och tar idag möjligheten att vara med sina barn. Barnets glädje över att bli "upphöjd" och få utsikt över fältet går inte att ta miste på. Beskära hårdare i högerkant????? Går det få ut mer i himlen? Molnen finns där
Irina Johansson
Irina Johansson Domarnas kommentar: Konsert-storpublik. De moderna arenorna ger möjlighet till gigantiska publikmassor där jumbotronen har en central roll för att alla ska kunna se. Bilden förmedlar stämningen. Bra komposition där mannens händer möter det blå strålkastarljuset. Ger en bra balans i bilden. Bra exponering i ett svårt ljus
Kjell Olsson
Kjell Olsson Domarnas kommentar: Akrobatik är verkligen "inne" numera. Skidor, snowboard, skateboard, pourceur, studsmattor, klätterväggar............ Så spektakulära trick som möjligt. Helt rätt vinkel för att få en känsla av höjd och "farligt". Den "rena" bakgrunden förstärker den känslan. Akrobatens minspel tyder på full koncentration Hens placering i bilden med mer luft framför än bakom skapar fartkänsla. Välexponerad. Möjligt att panorera??? Kunde beskäras en aning i underkant. De två snöklumparna stör lite grann.
Mashid Rasti
Mashid Rasti Domarnas kommentar: Bilden belyser klasskillnader i dagens samhälle. Leder oxå tanken till att vi ofta "springer förbi" mindre bemedlade, typ tiggare. En väl balanserad bild där, som vi uppfattar det, bildens huvudbudskap är i centrum. Återigen är svartvitt ett bra val. Förstärker budskapet. (Gissar att skylten, med julhälsning, i överkant är färgstark) Bra exponering med teckning i de mörka partierna. Den "koniska" kompositionen från kvinnan i förgrunden till personen på bänken ger att bra djup i bilden
Merja Louka
Merja Louka Domarnas kommentar: En bild som för tankarna till: "Tanterna demonstrerar tanterna har fått nog". Aktuell med tanke på den debatt angående lönearbete vs pensioner som pågår. Den ena mannen verka passera utan att uppmärksamma tanterna medan mannen till höger visar ett visst intresse. En bild med humor och värme. Bra beskuren och bra komponerad där Lyktstolparna, de två männen och banderollen bildar en triangel med banderollen som bas.
Olle Robin
Olle Robin Domarnas kommentar: Tatueringar är numera mycket vanligt och verkar ligga i tiden. Tatueringar är ofta förknippade med vissa fördomar t.ex tuffhet. Det stämmer mycket illa på den här bilden som visar ömhet, omtanke och kärlek. Mannens ansiktsuttryck förmedlar en viss oro. Fint ljus och bra beskuren. Välexponerad. Vinjetteringen ökar koncentrationen för bildens budskap.
Ulf Schloss
Ulf Schloss Domarnas kommentar: Bilden visar på ett bra sätt den generationsöverskridande trenden att gå på gym. Här finns både gammal och ung med ett överskott av kvinnor ser det ut som. Olika aktiviteter framgår tydligt MEN skulle gärna sett lite mera rörelseoskärpa. Nu är det väldigt stillastående på det här gymmet. Bollarna tar lite för mycket uppmärksamhet. Beskära i överkant kanske? Eller prova svartvitt?
Ulf Schloss
Ulf Schloss Domarnas kommentar: Här framgår det byggkaos som råder, men inte bara vid Slussen. Ger associationer till andra ställen där kaos råder på grund av byggboomen, Citybanan, Förbifart Sthlm...... En bra komposition där triangeln av "slussgropen" pekar mot triangeln som bildas av Centralbron och T-banespåren som pekar mot något stabilare områden. Bilden överskärpt/hård?? Dra ner mättnaden i de blå partierna??

Alla inlämnade bilder

Anders Lindmark