Gå och titta på foto

Nedan finns först tips på tillfälliga fotoutställningar. Därefter följer en sammanställning av museer/gallerier som mer permanent ställer ut foto.

Tillfälliga fotoutställningar

Nordiska museet. På museet pågår en utställning ”Att fånga ögonblicket” med bilder av Kerstin Bernhard. Hon är mest känd för sina porträtt och modefotografier från mitten av 1900-talet. Hon var även en pionjär inom svenska matfotografi.

Museer/Gallerier med mer permanenta fotoutställningar

Utöver Fotografiska museet så finns det en del andra museer/gallerier att besöka. Nedan en förteckning och länkar till några.

Centrum för fotografi –  CFF – är en intresse- och medlemsförening för fotografer och andra verksamma inom fotografi. Föreningen har ett Galleri på Tjärhovsgatan 44.

Galleri Kontrast på Hornsgatan 8. Mellan den 24 augusti och den 29 september pågår utställningen “Årets bild”.

Galleri Korn på Hornsgatan 147, vid Hornstull. Galleriet visar företrädesvis foto och brukar vara öppet fredag kväll till och med söndag. Det är också möjligt för den som är intresserad av att hyra lokalen under ett eller två veckoslut för att ställa ut.

Fotorama på Upplandsgatan 47 är dels en ramverkstad men ställer också ut och säljer fotokonst.

Ännu några tips.
På Clarion Hotel Sign vid Norra bantorget hänger det flera spännande bilder av svenska fotografer. Där hittar du bl.a. George Oddner, Gunnar Smoliansky och Lars Tunbjörk.

Moderna museets utställning med egna verk finns en hel del fotografi. Ett tiotal fotografier av Henri Cartier-Bresson. De hänger i anslutning till Matisses Apollon. Vidare finns ett två rum, ett med bilder av Irving Penn och ett med Diane Airbus (hon intresserade sig bl.a. för människors utanförskap och subkulturer). Slutligen finns ett rum där fotografiets roll i utvecklingen av kubismen, vice versa  illustreras.

På Södermannagatan 124 ligger bokhandeln Konst-ig. De har ett brett utbud av konstlitteratur, bl.a. fotoböcker.