Stockholms Fotoklubbs Hemsida

– är en plats som skall inspirera till fotograferande generellt, samt en plats där klubbens medlemmar kan delge tankar och idéer, samtala och inspirera varandra.
– är en webbsida med bilderna i fokus. Den är bildorienterad, nödvändig text om klubben finns med.

Uppmaning!

Vår hemsida kan vara en utmärkt port för intresserade att nå oss, en utmärkt samlingspunkt för bildvisning, samtal/diskussioner mm för klubbens medlemmar. Många har varit med länge och är mycket skickliga fotografer, många är nya medlemmar och önskar att lära sig mer. Använd därför hemsidan flitigt så blir den ett utmärkt redskap för oss alla.

Uppbyggnad – menyer

– finns högst upp på alla sidor

Uppbyggnad – hemsidan (första sidan)

– visar upp ett utbud av STFK’s gallerier. Dessa byts efter säsong, mängd inkommit material, nyheter osv.

Uppbyggnad – informationssidor

– Om klubben
– Bli medlem
– För medlemmar

** inkl undersidor.

Uppbyggnad – fotoprojekt och fokusgrupper

– erbjuder specifik information om fotoprojekt, bilddiskussionsträffar mm länkas här till föreningens olika fokusgrupper.

Dessa är;

• Gatufoto
  • Ljussättning
  • Makrofoto
  • Sport och Actionfoto
  • Naturfoto
  • Porträttfoto
  • Arkitekturfoto
  • Marinfoto

Fokusgrupper – uppbyggnad av gruppernas sidor

– alla fokusgrupper fungerar på samma sätt på denna webbplats.
– alla fokusgrupper har en sida med;

• informationstext enligt gruppens önskemål
  • länk till gruppens eget galleri
  • en blogg för information, samtal/diskussion om bilder mm.

Fokusgrupper – hur publicerar medlemmar eget material?

Informationstexter

• Om materialet går utöver vad bloggen kan användas till, skicka då istället in till webadmin för publicering.

Blogg

• Om du inte redan har det, är det nödvändigt att ha ett användarnamn och lösenord för webbplatsen. Kontakta webadmin så får du det samt behörigt för att skriva inlägg och lägg upp bilder i bloggen. Är du osäker på hur du gör guidar vi dig givetvis. Att använda blogg-funktionen är både kul och berikande för andra i klubben som kan ta del av diskussioner mm.
  • Alla inlägg i bloggar styrs med hjälp av en eller fler kategorier. Kategorien styr alltså i vilken blogg du vill att inlägget skall synas. Vår almänna blogg visar allt, men skriver du te.x ett inlägg för Naturfotogruppen, då väljer du kategori – naturfotogruppen.

Gallerier

webbplatsen har en automatisk gallerifunktion för följande femton gallerier. För enhetlighet och tillförlitlighet lämpar sig dock inte denna publicering sig för alla att delta i. Ansvaret för detta är webgruppens.

• Arkitekturfoto
  • Djur o Natur
  • Fotomässor
  • Ljussättning
  • Gatufoto
  • Makrofoto
  • Marinfoto
  • Naturfoto
  • Platser o Miljöer
  • Porträttfoto
  • Sport o Action
  • Teman
  • Tävlingar
  • Utställningar

För att publicera en serie bilder i ett av gallerierna gör du därför följande

Gallerier i praktiken

Alla fokusgrupper har ett eget galleri. Under det kan det finnas ett ”oändligt” antal gallerier/mappar. Vi har valt att galleri-logiken fungerar på följande sätt (går man in under t.ex Naturfoto kan man se detta)

Ex. Lennart Nilssons bilder i Naturfotogruppen, projekt Tyresta

Hemsida / Gallerier / Naturfoto / Tyresta / Lennart Nilsson

Nivå 1 Ett galleri specifikt för varje fokusgrupp. (Naturfoto)
Nivå 2 En mapp/galleri för varje projekt.(Tyresta)
Nivå 3 En mapp/galleri för varje deltagare som bidrar med foto i det aktuella projektet. (Lennart Nilsson)

Vad gäller hur man hittar bilder, så är gallerierna alltså organiserade så att man letar efter projekt snarare än person. När man väl har hittat huvudgalleriet (Naturfoto), letar man upp det aktuella projektet (Tyresta), och därunder de som deltagit och skickat in bilder.

Producera
– namnge dina bilder som du vill, men undvik svenska tecken.
– låt bildbredd vara mellan 800-1100 pixlar
– upplösning 72 dpi
– vi rekommenderar att du använder ett vattenmärke i dina bilder. Det gör du enkelt i ett bildbehandlingsprogram.

Skicka
– gör en katalog med dina bilder i.
– ge katalogen det namn du vill bildserien skall ha.
– gör en zipfil av katalogen om du kan
– skicka filen per mail till webadmin.

Gå till toppen av sidan

Begränsningar

– hemsidan är gjort i första hand för dator, i andra hand för smartphones, läsplattor mm. All information kommer att finnas med, men pga de många olika webbläsare, operativsystem osv – är det inte praktiskt att erbjuda 100% likformighet på alla plattformer.

Så här gör du…