Hur du balanserar blixt och befintligt ljus

3
808

Hej!

Vilket trevligt möte vi hade sön 10 mars! Kul att höra från alla vad ni är intresserade av och vad ni vill lära er. Största delen av söndagens övningar var ju fotografering med blixt på kameran och hur vi ska få bättre bilder. Här kommer en liten kom ihåg-lista för hur jag gör när jag fotograferar på fester, event eller liknande och har blixten fastsatt på kameran och där jag vill att det befintliga ljuset ska vara med.

ljus1.jpg
ljus1.jpg
ljus2.jpg
ljus2.jpg
ljus3.jpg
ljus3.jpg
ljus4.jpg
ljus4.jpg
ljus5.jpg
ljus5.jpg
ljus6.jpg
ljus6.jpg
ljus7.jpg
ljus7.jpg
 • Sätt kameran i manuellt läge (M)
 • Låt blixten vara i automatikläge (eTTL)
 • På kameran, välj en bländare som du tycker passar. Jag brukar använda bl 4-5.6 men det är upp till er. Tänk bara på att om man använder för liten bländare kanske inte blixten orkar med att belysa.
 • Välj en passande slutartid. Här beror det på vilken brännvidd du använder. På fester och event kanske man använder ett objektiv på 35-50 mm och då kan man fotografera med 1/30. Testa dig fram vad som fungerar.
 • Nu ska du välja ISO. Med ovanstående inställningar mäter du ljuset i det rum du ska fotografera. Höj ditt ISO så att exponeringen blir ca ett (1) bländarsteg underexponerat. Testa dig sen fram till vad du tycker fungerar och vad som passar din smak men detta är en grundinställning.
 • Nu slår du på blixten och låter den vara i automatikläget (eTTL). Börja fotografera och låt blixten studsa mot ljusa tak eller väggar för att få ett mjukare ljus. Testa dig fram.
 • För att styra det omgivande, befintliga ljuset ändrar du nu bara slutartiden. Väljer du kortare slutartider kommer det omgivande ljuset att minska och blixtljuset tar över.
 • Om du tycker att blixten är för stark, vrid ner effekten på blixten. På Canonkameror gör man det enkelt från kamerahuset (blixtljuskompensation). Är det för svagt, vrid upp.

Så här gör jag och det fungerar bra för mig. Det finns andra sätt, t.ex. att nyttja automatik, men jag får mer kontroll på bilderna på detta sätt.

Nästa steg är att använda någon form av ljusmodifierare direkt på blixten. Det finns mängder av olika typer och några kunde vi se på mötet.

Ytterligare ett steg är att få bort blixten från kameran. Då måste man använda en blixtsladd eller någon form av trådlös överföring (IR eller radio). Det kan verka jobbigt att ha kameran i en hand och blixten i den andra men möjligheterna att rikta ljuset blir så mycket större.

Och till sist ett litet råd i all välmening: Lär er att hantera era fina kameror! T.ex: Vid manuell fotografering, vilket vred styr bländaren och vilket vred tiden? Om du vill ha kortare slutartid, ska du vrida vänster eller höger? Var sitter knappen för att ändra ISO? Vilket vred ska jag sen vrida på för att ändra ISO?

Lär dig att ställa in bländare, tid och ISO när du tittar i sökaren. Visst, vid porträttfotografering i studio är det knappast bråttom men om man t.ex. fotograferar ett bröllop eller sport, då handlar det om sekunder ibland. Då finns inte tid att ta ned kameran, slå på displayen och göra ändringarna där. Jag brukar sitta i TV-soffan ibland med kameran och repetera rörelser och inställningar. Våra moderna kameror har så otroligt många inställningsmöjligheter och det är lätt att glömma bort. Nu tänker jag därför själv ta fram kameran och repetera 🙂

/Pär

3 COMMENTS

 1. Det var jätte intressant och lärorikt. För mig kommer ett tillfälle redan på lördag där jag ska praktisera mina kunskaper. Jag sprang direkt och köpte en blixtsladd. Nästa steg är en radiosändare men som det kom upp på träffen så måste man då köra manuellt vilket kan vara svårt på t.e.x. ett mingel.
  /Anja

 2. Hej!

  Det finns en radiosändare/mottagare från PocketWizard som fungerar med full automatik och även high speed sync. Tyvärr är den lite dyr, ca 2000 kr per enhet. Så för en blixt blir det ca 4000 kr. Sladd fungerar utmärkt i många situationer.

  /Pär

 3. Anja! Ett väldigt sent svar. Kul att du köpt en synksladd. Då kan du utnyttja blixten som om den satt direkt på kameran med all automatik inkl. high speed sync.
  Det finns radiosändare/mottagare som klarar det också men de är ganska dyra. Om du är intresserad titta på PocketWizard Flex. Det är det system jag använder.

  /Pär

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.